Nalesniki z fetą i szpinakiem
Składniki na 4 porcje:
Ciasto: 1 czubata szklanka mąki- 2 jajka- 1łyzka oliwy -1 szklanka mleka-1/4szklanki wody gazowanej- sól.
Nadzienie: 60 dag mrożonego szpinaku- 10 dag fety- 4 łyżki pestek slonecznika-(lub orzeszków pinowych)- po 2 łyżkioleju,smietanki i kwaśnej śmietany- 1 ząbek czosnku- sól- pieprz.
Sos: 4 pomidory- 1 cebula -2 ząbki czosnku- ziola prowensalskie- tabasco- 1 i 2/3 szkl. bulionu- 1/2 szklanki soku pomidorowego-oliwa--sól- pieprz czarny mielony- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: mąkę zmiksuj z mlekiem,wodą, jajkami,oliwą oraz szczyptą soli. Usmaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.
Sos: posiekaną cebulę i roztarty czosnek oraz pokrojone pomidory podsmaż na oliwie.Dodaj zioła prowansalskie,tabasco,sól, pieprz i cukier do smaku. Zalej bulionem i sokiem pomidorowym. Gotuj 5 minut.
Farsz: na oleju podsmaż roztarty czosnek i pestki słonecznika,dodaj szpinak. Dołóż pokrojoną w kostkę fetę oraz śmietane i śmietankę- przypraw. Farsz rozłóż na naleśnikach, zwiń w rulony i polej sosem
Smacznego!
czwartek, listopada 29, 2007
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
Uwielbiam nalesniki w Twoim wykonaniu. Nikt takich nie robi.
W kazdej Twojej wersji sa przepyszne!
Yummy!
Uwielbiam nalesniki w Twoim wykonaniu. Nikt takich nie robi.
W kazdej Twojej wersji sa przepyszne!
Yummy!
Prześlij komentarz