sobota, grudnia 01, 2007

Przekąska na Anrzejki

Składniki na około12 porcji:
2 owoce awokado, 3 łyżki soku z cytryny, ostra papryczka lub chili, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 pomidory, paczka krakersów, sól, pieprz.

Awokado umyć, przekroić wyjąć pestke i łyżeczką wydrążyć miąższ. Owoc skropić sokiem z cytryny i dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać drobno posiekaną papryczkę lub wsypać chili, Osoby lubiące ostrzejszy smak mogą dodać ząbek czosnku, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1/4 łyżeczki slodkiej papryki i odrobinę pieprzu.
Krakersy ułożyć na półmisku, na każdy nałożyć pół plasterka pomidora i łyżkę musu awokado.
Można ozdobić natką pietruszki i plasterkami cytryny

Placek orzechowy- swiąteczny

Zawijaniec orzechowy:

Ciasto: 25 dag margaryny Kasia, 5 łyżeczek proszku do pieczenia, 50 dag mąki, 13 dag cukru, 1 jajko, 25 dag serka homogenizowanego.

Farsz orzechowy: 25 dag grubo zmielonych orzechów laskowych, 10 dag cukru,.

1 jajko, 5 łyżek wody.

Przygotowanie farszu:-wymieszac jego składniki.

Ciasto: Kasię, proszek do pieczenia, mąkę, cukier, jajko i serek homo wymieszac mikserem w misce. Następnie wyjąć ciasto i podsypując mąką zagniesc ,aż do uzyskania gładkiej, sprężystej masy. Ciasto rozwalkowac na 2 kwadraty 40x40 podsypując mąką.

Rozprowadzic farsz na całej powierzchni ciast. Zawinac osobno każde z nich, wlożyć do wysmarowanych foremek. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu mozna posypać cukrem pudrem i bakaliami, lub polać polewą.