poniedziałek, listopada 06, 2006

DZIESIĘĆ ZALET JEDZENIA NA SUROWO


JAK JEMY
------TAK ZYJEMY

Zacznijmy od przegladu naszego sposobu odzywiania sie.

"Niech twoj pokarm bedzie twoim lekarstwem"

Czytaj artykul:

10 ZALET JEDZENIA NA SUROWO (kliknij)

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ladny, apetycznie wygladajacy obrazek. Zgodnialem, ide po jablko.
Pozdrawiam, Waldek.

krystyna pisze...

Dlaczego nie powinno się gotować?

Wielu zwolenników surowego żywienia uważa, że należy się tak odżywiać ponieważ wierzą, że ludzie odżywiali się w ten sposób przed wynalezieniem ognia. Jednak głównym elementem tej filozofii jest przekonanie, że pokarm roślinny zawiera enzymy, które są niezbędne ludziom dla zachowania zdrowia i że wraz z gotowaniem ulegają one zniszczeniu.

Choć ruch surowego żywienia przeżywa swój rozkwit, nie jest on czymś nowym. W XIX wieku propagator zdrowego stylu życia promował surowe odżywianie. W połowie XX wieku lekarz Edward Howell twierdził, że ludzie powinni stosować diety oparte na surowych pokarmach, gdyż pożywienie zawiera niezbędne nam enzymy, które ulegają zniszczeniu podczas gotowania. Głosił, że jeśli ludzie nie będą pozyskiwać tych enzymów z pokarmu, z czasem, zużyją własne, ograniczone zapasy tych związków – pogląd ten przetrwał do dnia dzisiejszego wśród wielu witarian. Według obecnych teorii witariańskich enzymy ulegają zniszczeniu kiedy pożywienie jest podgrzewane powyżej 50 stopni.

Anonimowy pisze...

Poznaj zalety diety owocowej zagladajac do bloga:
http://excellenthealth.blogspot.com/

Anonimowy pisze...

To raczej nie dla mnie. Ale kto wie, moze kiedys...
Jarek.